Yeni İşçiye Günlük 22 TL ve Gelir Vergisi Desteği
Kanun Hükmünde Kararname ile işletmesine yeni işçi alan firmalara, kişi başı 22,22 TL net destek sağlanacak.
İstihdam Seferberliği kapsamında ‘İş-Aş Programları’nın böylelikle startı verildi.
İşsizliği azaltmak ve işletmelerin gider maliyetlerini kısmak adına yapılan uygulamanın 01.02.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasını kapsadığını ifade eden Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu; “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğini destekliyoruz. Bu noktada üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımızı ifade ederken, son çıkan KHK de yer alan devlet desteğine dikkat çekmek istiyorum. Giresun’da bu uygulamadan her işletme faydalanabilecektir.
Bizim beklentimiz bu düzeyde bir destek sağlanmasıydı ve böylelikle 31.12.2016 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyan edilen işçi sayısının üstüne işçi alınması (İŞKUR üzerinden) halinde kişi başı günlük 22,22 TL destek verilecektir. Belirtilen destek rakamı ise SGK priminden mahsup edilecektir. Brüt 1777,5 TL olan asgari ücretin günlük 59,5 TL’sinin 22,22 TL’si devletimizin desteğinde olacaktır. Bu desteğin karşılığı %37,5 ve artı asgari geçim indirimi çıktıktan sonraki 93,32’lik Gelir Vergisi kısmı da karşılanacaktır. Bu destek rakamlarının toplamı 759,92 Lira olmakla birlikte, asgari ücret maliyetinin %42,75’ine karşılık olduğu görülmektedir. Desteğin kısa özeti bu şekilde olmakla birlikte, işletmelerimiz açısından fevkalade olumlu bir projenin oluşturulduğunu ifade etmek isterim.” dedi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı işletmeler başta olmak üzere Giresun il sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm işletmelerin yeni işçi talebinde İŞKUR havuzunu resmi olarak kullanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Çakırmelikoğlu; “Devletimizin piyasaya sunduğu bu olumlu uygulamaların meyvesini bir iki ay içerisinde alacağımıza ve düşük kapasite ile çalışan işletmelerin bu sayede katma değer artışı yaşayacağına inanıyoruz.” diye konuştu.
Ülke genelinde uygulanacak olan ‘İş-Aş Programları kapsamında, artı bir istihdam programı ile 2 milyon, cazibe merkezleri programları ile 112 bin 400, İEP’den 300 bin, Mesleki Eğitim kapsamında 100 bin, TYP’den ise 100 bin yeni istihdam sağlanması planlanmaktadır.