“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” Toplantısı Yapıldı
Giresun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Milli İstihdam Seferberliği kapsamında, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik “ toplantısı Valisi Hasan Karahan başkanlığında yapıldı.
Valilik Konferans Salonunda Vali Karahan başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri ile il istihdamına katkıda bulunan işverenlerin katılımıyla yapılan toplantıda, kısa bir konuşma yapan Vali Karahan, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde istihdam seferberliği başlatıldığını belirtti.
Vali Karahan, “Millî istihdam seferberliği kapsamında devletimiz tarafından yatırımcılara bir takım teşvikler sağlanıyor. Bizde ilimizde hangi grup teşviklerden faydalanalım ve işsizlik konusunda olumlu katkıda bulunalım, olumlu katkı sağlayalım diye böyle bir toplantıda bir araya geldik. Bu başlangıç toplantısı olacak. Daha sonra sahada da toplanacağız. Neticede çünkü işsizlik her türlü sıkıntının kaynağı. Bunun hepimiz bilincindeyiz. İlimizde çok yüksek oranlarda bir işsizlik seyretmiyor. İnsanlarımız iyi ama bir kişi bile işsiz olsa bunun bizim için bir dert olması lazım. O derde derman olmak içinde gayret göstermemiz lazım. Bu amaçla öncelikle bir genel değerlendirme toplantısı yapalım, sonrada hepimizin bu konuda katkıları ne olabilir, bunun üzerine kafa yoralım. Daha sonrada birebir olacak şekilde sahaya inip, saha çalışması yapalım. Bu konuda da adı üzerinde seferberlik kampanyası başlatalım diyoruz. Bu amaçla sizleri davet ettik. Sizlerde Giresun’umuzun bu konudaki zaten hem sorumlu olan hem istihdam sağlayan kişileri, kurumların temsilcileri olarak katıldınız. Bu konuda bir seferberlik, bütün ülke çapında bir hareketin başlatılması bizi daha da bir gayretlendirecek. Baharla birlikte tabii istihdam artışı oluyor anlaşılan, kışın bir daralma oluyor fiilen. Yaz sezonu biraz daha çalışma sezonu, bununda etkisiyle istihdama katkı olacak. Ama bunun dışında kurumlarımızın, daha ziyade özel sektörde sigortalı işçi çalıştıran kurumlarımızın kapasite arttırmaları ve bu teşvikten faydalanmaları hususunda ne yapacaklarını birlikte değerlendireceğiz. Bizde ilgili kurumların aracılığı ile bizzat kendimizde olayı takip ederek bu konuda yapılacakların en iyisini yapacağız. Tabii ilimizde ekonomik olarak bir gelişme gözleniyor zaten. Daha iyi şartlara doğru gidiyoruz. Yeni yatırımlar, yeni sektörlerin daha cazip olması, özellikle turizm ve hizmet sektörü ilimiz adına zaten gelişebilecek sektörler. Bulancak Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları devam ediyor ama o bir zaman alacak, önümüzdeki birkaç ayda istihdam sağlayacak durumu yok. Ama diğer sektörlerimiz yavaş yavaş sezonunda açılması ile birlikte özellikle hizmet alanı sektörlerinde tabii bir katkı bekliyoruz. Siz değerli katılımcıların fikirlerini, görüşlerini ve önerilerini de dinleyerek toplantımızı tamamlayalım. Teşekkür ediyorum, hoş geldiniz. Hayırlı ve başarılı bir toplantı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Toplantıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına hedeflerine yönelik çalışmaların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun 6 Ocak 2017 Cuma günü Konya’da “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programıyla birlikte başlatıldığı kaydedildi.
Özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerimizin oluşturacakları ilave istihdam için destek ve teşviklerin 09/02/2017 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan 687 Sayılı KHK ile yürürlüğe girdiği belirtilen toplantıda ilimizdeki teşviklerle ilgili bilgilendirme yapıldı.
Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 TL ödeyecek olup, geriye kalan 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır. Başka bir deyişle, ilave istihdam edilen her 1 kişi için işverenlerin maliyeti 773 TL azalacaktır.
2016 yılı verilerine göre ilimizde toplam 8 bin 154 iş yeri bulunduğunu belirten yetkililer, istihdam oranının 51,3 ve işsizlik oranının 4,8 olduğu ilimizde, hayvancılıktan su ürünleri yetiştiriciliğine, giyim eşyası imalatından kâğıt ve tekstil imalatına, seracılıktan otel, huzur evi ve eğitim yatırımlarına kadar toplam 28 başlıkta 500 bin ile 10 milyon arasında değişen miktarlarda devlet desteği yapılacak.