Bu Proje Desteklenirse İHA’ların Malzemesi Giresun da Üretilebilir
Geçtiğimiz hafta sonu Espiye ilçesi Soğukpınar beldesi ve Akkaya köyünde gerçekleştirilen uygulamalı çiftçi atölye çalışmaları yöre halkının dikkatini çekiyor.
Gerçekleşen proje kapsamında katılımcılara Isırgan Liflerinin yaş olarak soyulması ilgili bilgi veren Giresun Üniversitesi Makine ve Metal Teknoloji bölüm başkanı Yardımcı Doçent Dr Kenan Büyükkaya Isırgan Liflerinin Bio Kompozit malzemelerinin yapımında kullanılabileceğini söyledi.
Doçent Dr Kenan Büyükkaya konu ile ilgili Yeşil Giresun Gazetesi muhabiri Taner Karaman’a özel açıklamalarda bulundu.
Büyükkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ’Yaklaşık olarak 2012 yılından bu yana Isırgan lifleri üzerine çeşitli çalışmalar yürütüyorum. Isırgan Lifi Tekstil, Medikal, Kozmetik, Gastronomi dahil olmak üzere birçok alanda kullanabilir.
Isırgan lifi, Kompozit dediğimiz farklı malzemelerin bir araya getirilerek oluşturulan malzeme dizaynında kullanılabilir. Uzay araçlarında kullanılabilir. Ama bunun içinde bir takım çalışmaların yapılması gerekiyor. Saf olarak değil farklı malzemelerin kombinasyonu olarak ’da kullanabilir.
En önemli avantajlarından bir tanesi bu tür malzemelerin radar geçirgenliği olmadığı için özellikle radara yakalanmayan gelişmiş teknolojiye sahip araçların yapımında çok rahatlıkla kullanabilir.
İki yönlü bunu düşünmek lazım Metaller ağırlık mukavemet oranına göre değerlendirilir. Metaller Ağırlıkları düşük olan malzemelerdir. Dolayısıyla metallerin yerini alacak daha hafif malzemelerin kullanılması bu araçların ağırlıklarını düşüreceği gibi ayrıca radar gibi özellikle takip konusunda kurtulacağı için özellikle teknolojik malzeme geliştirilebilir ’dedi.