Su Dünyasında Bir Türk Markası; ASSU
Giresun Vakfı İstişare Toplantılarının bu ay ki ev sahibi ASSU oldu. Giresun Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Çamoluk’lu işadamı Yaşabey Kalebaşı’nı Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Sakarya Akyazı ilçesi Dokurcan Beldesinde ki tesislerde gerçekleşen ziyarette Giresun Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri tesislerde incelemelerde bulundular.
Temelleri 1999 yılında İstanbul’da Çamoluk Su olarak atılan ve 2012 yılında açılan Akyazı ASSU dolum tesisleri günümüzde 25 milyon Euroluk bir yatırımla Türkiye’nin ambalajlı su üretiminde en modern makinalarla üretim yapmakta. Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş en büyük dolum tesisi konumunda bulunan ASSU aynı zamanda bulunduğu bölgede yaşanılan göç sorununa da çözüm olmayı başarmış.
Sakarya Akyazı ilçesi Dokurcan mevkiinde faaliyet sürdüren ASSU bünyesinde günde iki vardiya olarak isdisham edilen işçi sayısı ise yaklaşık 150 kişi. Ufak bir belde olmasına karşılık 2000 li yıllara kadar yoğun olarak yaşanan göç tesislerin kurulmasıyla durmuş ve belde adeta yeniden doğmuş. Belli başlı tarımsal arazilerden başka bir gelir kaynağı olmayan belde halkı tesislerin kurulmasıyla beraber sunulan iş imkanlarıyla sanayi alanında da üretime katılarak artı katma değer oluşturmuş.
ASSU Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Yaşabey Kalebaşı Giresun Vakfı Yöneticilerini girişte karşılayarak fabrika ziyareti ve su kaynak alanının incelenmesi öncesinde vermiş olduğu yemekte üretim tesisleri hakkında bilgilendirerek bazı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de faaliyet gösteren parekende su üreticileri içinde yerli sermayeye ve en büyük su kaynağına sahip ASSU dolum tesislerine 800 rakımdan 20 kilometre uzunluğunda bir hatla doğanın ve tabiatın el değmemiş gürgen ve çam ormanları arasından çıkan üç ayrı kaynak suyunun modern makinalarla işlendiğini belirten Kalebaşı ayrıca en iyi suyun kuvars, granit ve mermer tabakalarda en iyi şekilde çözüldüğünü de belirtti.
Dünyada en hızlı gelişen su sektörünün Türkiye’de de yılda yüzde 8’lik büyüme oranına sahip olduğunu, 2018 yılı yatırım proğramı çerçevesinde 35 milyon Eyroyla ihracaat alanında genişlemeyi hedeflediklerini, ilk defa katıldıkları Çin Su Dünyası Fuarında bu ülkeye ilk kez su ihraç ettiklerini, Japonya, Amerika ve Cin başta olmak üzere bu ülkelere su ihracatını hedeflediklerinin altını da çizen Yaşabey Kalebaşı yakın zamanda üretim bandında soda başta olmak üzere meyveli soda ve gazoz da üreterek ürün çeşitliliğine gideceklerini sözlerine ekledi.
Giresun Vakfı başkanı Ahmet Dokumacı ise yapmış olduğu konuşmasında Türkiye’nin dört bir yanında Giresunlu girişimci işadamlarının yatırımları olduğunu ifade ederek, Giresun ‘da da bu tür doğal kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Dokumacı ayrıca böyle bir modern bir tesisin bir hemşehrisi tarafından kurulmasından dolayı da ayrıca gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Yönetim Kurulu üyeleri fabrika üretim tesislerini gezdikten sonra 800 rakımda ki Dokurcan ormanları içinde yer alan 14 km uzaklıktaki su kaynaklarını yakından inceleme fırsatı buldular.