RECEP ÇATMA RÖPORTAJI- 12.10 2018
İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma ile yapılan röportajı, sizlere sunuyorum. Bir yıl önce Recep beyle karşılaşmamızda, birlikte röportaj yapmaya karar vermiştik. Belediye hizmetlerini, yapılanları, yapılması düşünülenleri dile getirmeye çalıştık.
Mustafa Yolcu- Recep Bey, belediye başkanlığınızın 4. Yılındasınız. Bize Recep Çatmayı anlatırmısınız?
Recep Çatma- Benim anne tarafım Mekrool, baba tarafım Sirkeci gilden. 1960 yılında İskilip’te doğdum. Dört çocuğum var. İlk, orta, Endüstri Meslek Lisesini İskilip’te bitirdim. 1978 Yılında okuldan mezun olunca, sağ sol davalarından dolayı ailem İskilip’in dışına çıkmamı istemedi.
Endüstri meslek lisesinden edindiğim tecrübe ile, sanayiye atılmaya karar verdim.
MY- Meslek lisesinde okurken, yaz tatillerinde sanayide çalışır mıydın?
RÇ- Okul döneminde biz sekiz arkadaş, diğer meslek liselerine mengene yapardık. Mengenenin ham dökümü bize gelir, vidasından cıvatasına kadar mengeneyi biz yapardık. Sanayide işimizi kurarken, birazda borçlandık. Okuldan hocamız Metin Demirel’de bizimle ortak oldu. Birlikte çalıştık. Sanayideki çalışmam, başkan oluncaya kadar devam etti. Aynı zamanda, şoför kursunda motor dersine girdim.
1984 yılında, Mustafa Çalık’la beraber siyasi hayatım başladı. 18 Yıl belediye meclis üyeliği yaptım. Mustafa beyden sonra, Mehmet Lokum, Orhan beyle birlikte çalıştık. Orhan bey benim aynı zamanda, Ortaokuldan sınıf arkadaşımdı. Tek Numan beyle birlikte çalışmadık. 2009- 2014 Yılında ikimiz de belediye başkanlığına aday olduk. Ama Numan beyin adaylığı kabul edildi. Numan bey belediye Başkanı oldu. 2014 Yılında görev bana verildi Bende belediye Başkanlığına aday olup, Belediye Başkanı oldum. Bu sürece kadar, sanayicilik, motor öğretmenliği, birtakım derneklerde yönetim kurulu üyeliği, siyasi hayatım devam etti. Dört çocuk babasıyım. Memleketimize hizmet edebilmek için yarışıyoruz.
MY- Kendinizi nasıl yetiştirdiniz. Motoru ders verecek kadar nereden öğrendiniz? Tabiri caizse tırnaklarınızla kazıyarak, nasıl bu duruma geldiniz?
RÇ-Teori ve pratiği birleştirmekte yarar var. Bende bunu yapmaya çalıştım. Biz okulda, meslek teknolojisi dersi görmüştük. Bunun üzerine motor konusunu araştırdım. Şoförlük kursunda 23 sene motor dersi vererek başarılı oldum.
Eğitilebilir çocuklar ile ilgili okul açtım. Mali disiplini sağlayamadığımdan okulu kapattım. Geçmişten kazandığım tecrübeleri, belediye başkanlığı ile memleketimize aktarıyorum.
MY- Recep Bey 18 sene meclis üyeliği yapmış olabilirsiniz. Ama bizzat başkanlığı yürütmek ayrı bir konu. Karşınıza müspet ve menfi neler çıktı?
RÇ- Geçmişe ait eleştirel bir şeyler söylemek istemem. Onlar benim içimde kalsın. Halkın içinde bazı söylentiler vardı. Bunlar laf yapar, iş yapmaz diye. Geçmişte belki bizde laf yaptık. Benim gönlümde yatan 1960’dan beri gündemde olan Tımarlı sulama projesi var. Okullar, yüksek okul projesi var. Arsa tahsis edildi, edilmedi diye konuşulan, açık hava ceza evinin yapılıp bitirilmesi konusu var. Hatta geçmiş dönemlerde, yapılması gereken işlerle ilgili dosya hazırlayıp, birlikte çalıştığım arkadaşlara verdim. Bunlar yapıldı, yapılmadı. Ama bunların bir kısmının yapılması bize nasip oldu.
Benim belediye başkanlığı ile ilgili farklı görüşüm var. Belediyede her birimin başında yetkililer var. Ben yapılan her işin başına gidip beklemek istemiyorum. İlgili arkadaşlara diyorum ki, yaptığınız işi düzgün yapın. Vatandaştan bana sorun gelmesin. Sorun geldiği zaman, çözmek için el atıyorum. Başkan olarak asıl vazifem, İskilip’e gelmesi gereken yatırımları İskilip’ e getirebilmektir. Bununla ilgili takibi en iyi yapabilmektir. Bu işi de ilçe yönetimimiz, il yönetimimiz, milletvekillerimiz, hükümetimizin desteği ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bütün bunların takdirini de vatandaşımız yapacaktır. Bizim zamanımızda gerçekleşen büyük yatırımlarımız var. Bu yatırımların gerçekleşmesi, bizi ziyadesi ile memnun etmiştir.
MY- Bu büyük yatırımlar neler?
RÇ- Kızılırmak Tımarlı Sulama Projesi, ana yatırım ve sulama pompaları ile 200 milyon keşif bedelli bir projedir. Bu gerçekleştiğinde Karlığa kadar olan arazilerimiz ile Bayat-Uğurludağ arazileri sulanarak, kuru tarımdan sulu tarıma geçilecektir. Bu milli ekonomimize 50 milyonluk ek girdi sağlayacaktır. Ayrıca 7500 kişiye zirai istihdam imkânı verecektir. Sulama projesinin başlayıp, bu günkü seviyesine gelmesini çok önemsiyorum.
MY- Sulama projesi ne seviyeye geldi?
RÇ- 2020 yılında tamamının bitmesi hedefleniyor. Ben Çorum- İskilip ve İskilip- Çankırı yolu çalışmaları ile Tımarlı projesini yakından takip ediyorum. Bu projeler 2018 yılı için belirlenen hedeflerinin üzerine çıkmıştır.
Göreve geldiğimde, ilçemizin doğru dürüş yolu yoktu. Ben Ulaştırma Bakanlığımızın başarılı çalışmalarından gurur duyuyorum. İskilip bu çalışmalardan nasibini alamamıştı. Kastamonu, Samsun karayolları bölge müdürlüklerine müracaat ederek, bu yollarımızın yapılmasını talep ettik. Bilhassa Çankırı yolunun yapılması, İskilip, Bayat, Uğurludağ için çok önemli idi. Çankırı yolu yapımı hızla devam ediyor. Çorum yolunda, haremi yolu ihale edilmişti. İşi alan müteahhit, işi bitiremedi. İkinci keresinde Çorum yolunun tamamı ihale edildi. 2018 yılı sonuna kadar haremi yolunun tamamlanarak, asfaltlanacağını umut ediyorum.
Diğer büyük projemiz, Tosya yoludur. Halen Tosya yolunun tatbikat projesi yapılmış, hazır beklemektedir. Bu projede 7 adet tünel bulunmaktadır. Yaklaşık maliyeti 600 milyon liradır. Ulaştırma Bakan yardımcımız bu konu için İskilip’e gelmiş, Tosya- İskilip sınırına kadar giderek mevcut yolu yerinde görmüştür. Tosya yolunun ’da ihale edilerek, yapımına başlanılması için bütün gücümüzle çalışıyoruz.
Diğer bir yatırımımız, Dere Kargın sulama göletlidir. 07.09.2015 Tarihinde inşaatına başlanarak, bitirilmiştir. Gölet su kanaletleri yapıldığında, 368 hektar alanı sulayabilecektir. Ayrıca İskilip’in ihtiyacı olan içme suyu, bu göletten karşılanacaktır. Gölet’in şu anda su tutma kapasitesinin %50 miktarı su tutmuş olup, 2018- 2019 da tüm kapasitesinin su tutacağını sanıyorum. Ülkemizde kuraklık emarelerinin görüldüğü, yeraltı suyunun 8 metrenin altına indiği günümüzde, bu gölet yerinde bir yatırım olmuştur. Bununla bağımız, bahçemiz suya kavuşacaktır.
Terminal binamızda düzenleme yapılarak, öğrenime açılan Gazi Üniversitesine bağlı Yüksek Okulumuzun 128 öğrencisi vardı. Daha sonra Çorum Hitit Üniversitesine bağlanan okulumuza, buğday pazarının yanındaki bina tahsis edilerek, 4 bölümde gece bölümü ile birlikte 480 öğrenci kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Üniversite Rektörümüzden, yeni bina yapılmasını talep ettiğimizde bize-“Belediye olarak siz binanın karkasını yapın, geri kalanını biz tamamlayalım.” Demişlerdi. Bizde Üniversiteye 2650 m2 alanlı yer tahsis ederek, İskilip ve İskilip dışında bulunan hemşerilerimizden yardım toplayıp, zeminde 1550 m2 alan üzerine oturan, 4 katlı 6100 m2 kullanım alanlı Yüksek Okul binasının karkasını tamamlayıp, Hitit Üniversitesine teslim ettik. Binanın tamamlanması için 2018 yılı yatırım programına ödenek konulmuşsa da, Üniversite işin ihalesini yaparak inşaata başlanılmadı.
Bu yıl içinde okula 5 ayrı bölümün daha açılması için karar alındı. Yer ve hoca bulunamadığından, bu bölümler açılamadı. Bina bittiğinde okulumuzda 1500 yakın öğrenci bulunacaktır. Binanın 2020 yılına kadar bitirileceğini umut ediyorum.
MY- Yüksek okul öğrencilerinin ihtiyacı olan, yurt temin edildi mi? Benim duyumuma göre ilçemizde, talebelere kiralık ev verilmiyormuş.
RÇ- Okulumuz ilk açıldığında, öğrenci sayımız 128 idi. Kredi yurtlar kurumu, yurt yapılması için bu sayının 200 kişi olmasını şart koşuyordu. Şu anda 500 öğrenci ile bu sayıyı aştık. Halen 100 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdumuz var. Erkek öğrenciler için yurt yok. Bunun için kredi yurtlara, 300 yataklı yurt yapılması için başvuru yaptık. Bu konuyu ’da takip ediyoruz. Yüksek okul için yeni yaptığımız binanın yakınında bulunan buğday pazarını, otobüs terminali, hatta itfaiyeyi buradan başka yere taşıyarak, bu alanın tamamının üniversite kampüsü olmasını planlıyoruz. O zaman bu alan içinde, yurt binası yeri tahsisini yapmış olacağız.
Ayrıca Kredi Yurtlar, özel sektörle de bu konuda iş birliği yapmak istiyor. Özel yatırımcıların yapacağı binaları uzun süreliğine kiralayarak, yurt olarak kullanmak istiyor. Bu konuya böyle çözüm bulmakta mümkün.
MY- YİBO yurdu vardı. Orası kullanılıyor mu?
RÇ- Kanayan bir yaramıza parmak bastınız. Çorum’da birçok ilçe de Fen Lisesi vardı. İskilip’te yoktu. Epeyce uğraştan sonra, İskilip’te Fen Lisesini açarak, kapanan YİBO okulunu ve yurdunu Fen Lisesine tahsis ettik. Şu anda 240 talebemiz var. Dördüncü yılda okulumuzda, 300 tane öğrencimiz olacak.
İlçemizin en önemli sorunu göç sorunudur. Bu sorunu, bütün Türkiye yaşıyor. Göç sorununu, belediyelerin tek başına yenebilmesi mümkün değildir. Ancak merkezi hükümetin, bu konuya el atması ile göç sorununun yenilmesi mümkün olabilir. Şu anda 250 kişi her iş günü, ilçemizden Çorum’a gidip gelmekte, parayı burada kazanıp Çorum’da harcamaktadır. Öğretmen, akşam Çorum’a kalkan servise yetişebilmek için okulunu ve öğrencilerini bırakıp, servise koşarcasına gitmektedir. Buda okul ’da iş yerinde verimin azalmasına neden olmaktadır.
Ankara’ya iki saat mesafede olan ilçemize, savunma sanayine ait üretim tesisi açılabilse, yüzlerce kişi buradan ekmek yese, göç hadisesini bir nebzede olsa engellemiş oluruz. Hatta İskilip’e tersine göç bile başlayabilir.
MY- Göç konusu aynı zamanda, sosyolojik bir konu. İsmail Beşikçi ile yaptığım röportajda kendisine-” İskilip’ten göçü nasıl engelleyebiliriz” diye sormuştum. Onun cevabı “çocuklarımıza iyi bir eğitim verip, iyi yetiştirmemizle göç sorununa çözüm buluruz” diye olmuştu.
MY- Recep Bey benim dile getirdiğim, İskilip’te akil insanlarla zaman zaman toplantı yapıp (eski Belediye başkanları, başkan adayları, fikir üreten insanlarımız, bürokratik tecrübesi olan insanlarımız) bunların görüş ve tekliflerini almayı düşündünüz mü?
RÇ- Parti olarak, Karadeniz Belediyeleri Bölge Toplantısı’nda bize Belediye Hizmetleri adı altında dağıttıkları bir kitapçık var. Orada da akil insanlarla bir araya gelip, görüşlerine başvurmamız önerisi var. Bu sene Ramazan’da her kesimden 200 kişilik guruplarla bir araya gelip, belediye hizmetlerimiz hakkında görüş ve önerilerine başvurdum. Sonra da aldığım cevapları bir araya getirerek, görüş ve önerilerin sayılarını belirleyerek kitaplaştırdım. Bu tekliflerden ’de yararlanmaya çalıştım.
İskilip’in alt yapı konusunu 33 ayda bitirerek, İller bankasının yatırım kitapçığında belirtildiği gibi bu konuda rekor kırdık. İller Bankası verilerine göre, 30 litre/ sn debi suyunun İskilip’e yetmesi gerekirken, 100 litre su şebekedeki kaçaklar nedeni ile yetmiyordu. 33 Ayda 85 km polietilen boru ile içme suyu şebekesi yenilemesini,500- 800- 2000 tonluk anti bakteriyel üç adet su deposunu, 14 mahallemizde yağmur suyu, kanalizasyon şebekesini ayırarak, inşaatını tamamladık. Şu anda yağmur suyu derelerimize, kanalizasyon şebekemiz ise Kazanlı’da bulunan arıtma tesislerine ulaşarak arıtılıp, tarımda kullanılmak üzere derelere verilmektedir. Kanallar kazılıp alt yapı faaliyet devam ederken, İskilip’imizin elektrik şebekesi ana yollarda yer altına alındı. Türk telefon yeni kurulan 30 adet kutu ile fiber optik kablo ile internet ağına bağlandı.
2014 Yılında başlanan doğalgaz projesi ile doğalgaz şebekemiz tamamlanarak, kaliteli ve temiz ısınmayı temin için, evlerimize doğalgazı ulaştırdık.
65 caddesi bulunan İskilip’in 55 caddesini sıcak asfalta kavuşturduk. Bunların dışında kalan sokaklarımıza 160 bin m2 kilit parke taşı döşedik. Böylece alt yapımızı tamamladık.
Yeni dönem ’de bana görev verilirse, turizm amaçlı faaliyetlerim devam edecek. Kalede üç ayrı hedef ortaya koyduk. Kale surlarının, yenilenerek ışıklandırılması. Kale içinde bulunan 8 adet evin ve yollarının restore edilerek turizme kazandırılması. Semerciler çarşısında bulunan 20 adet dükkânın restore edilerek, İskilip sanat ve el emeğinin yaşatılmasını, turizme kazandırılmasına çalışacağız.
MY- Recep Bey, yaptığımız röportajla bana İskilip hakkında, çok önemli bilgiler aktardınız. Sizden son olarak ricam, İskilip Dolması ve baklavasının özelliklerini koruyarak devamını sağlamanızdır. Daha önce ifade ettiğiniz gibi, İskilip Dolmasının sertifikasını aldığınıza göre, bunun denetimini yapmanız mümkün. Dolmanın soğanın simsiyah yakılarak, uygun olmayan et ve yağın kullanılarak, kaliteli dolmanın yapılması mümkün değil. Her şeyden önce önüne önlük bağlayan, dolmacı olmamalı. Sertifika gereği belediyemiz ve oluşturulacak meslek kuruluşunca, bu işi yapanlar kursa tabi tutularak kaliteli dolma yapmak öğretilmeli ve sertifikası olanlar dolmacı olmalılar. Belediye olarak bu konunun koordinatörlüğünü yaparsanız; İskilipliler olarak memnun oluruz.
Size başarılar diliyorum.
MUSTAFA YOLCU
İSKİLİP