Maliyetler Üreticiyi Toprağından Vazgeçiriyor
İlaç maliyetlerinin fazlaca yükselmesinin sebeplerinin başında bu yıl küllenme hastalığının yaygın olması geliyor. Maliyetlerin yüksek olması sebebiyle fındık üreticisi durumla mücadele edemezken bir yandan da fındığın değerinden daha aşağıda seyir göstermesi üreticiyi oldukça zor duruma sokuyor. Küllenme hastalığının bu yıl fazlaca yaygın olması rekoltenin de düşmesine sebep oluyor.
Rekolteyi düşürdü
Üreticinin fındık fiyatını kabul etmediğini belirten Karan, fındığı vuran hastalıkla üreticinin maliyetinden dolayı mücadele etmediğini vurgulayarak, “Fındıkta üreten değil, tüketen bir toplum haline geldik. Ürettiğimizin karşılığını alamayınca üretici toprağından vazgeçmeye başlıyor. Kaybeden ülkemiz ve üreticimiz kazanan piyasayı elinde bulunduran tekelciler oluyor. Hastalıklarla mücadele edilmesi için üreticinin ekonomik durumunun iyi olması lazım, bu fiyatlarla üretici hastalıklarla mücadele edemez. Hastalıkla mücadele edilmediği takdirde bahçeler yok olma ile karşı karşıya” uyarısında bulundu.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticinin fındık fiyatını kabul etmediğini vurgularken “Fındıkta üretenden çok tüketen hale geldik. Üretici ürettiğinin karşılığını alamadığı zaman toprağından vazgeçmeye başlıyor. Böylece kazanan piyasaya hakim olan tekelciler olurken kaybedense hem ülkemiz hem de üreticimiz oluyor. Üreticinin ekonomik durumunun iyi olması gerekir ki hastalıklarla mücadele edilebilsin, fiyatlar böyle olunca üretici hastalıklarla mücadele edemez hale geliyor. Hastalıklarla mücadele edilemediği sürece bahçeler yok olmayla karşı karşıya kalacak” uyarısı yaptı.