Son yılların en sıcak Ocak ayını yaşayan Karadeniz’in sahil şeridinde bulunan illeri unutan kar, Aralık ve Ocak ayından itibaren Karadeniz’in yüksek kesimlerinde etkisini gösterdi.
Sahil illerinde hava sıcaklığı gündüz seviyesini korurken, geceleri ise kuru soğuk ve ayaz meydana geliyor. Güneşin son bir haftadır yüzünü sıkla gösterdiği Karadeniz’de 3 günlük hava tahmini ise Meteoroloji Genel Müdürlüğünün resmi sitesinden şu şekilde açıklandı;
“ Parçalı bulutlu, ilk saatlerde Doğu Karadeniz yağmurlu, Rüzgar, Batı Karadeniz’de batı ve güneybatıdan 3 ila 5, ilk saatlerde doğusunda 4 ila 6, Doğu Karadeniz’de batı ve kuzeybatı, zamanla güneydoğudan 4 ila 6 kuvvetinde”
“İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR KARLA MÜCADELE EDERKEN KARADENİZ GÜNLÜK GÜLİSTANLIK”
Karın kendisini etkili olarak hissettirdiği İstanbul’da hayat felç hale gelirken, Ankara ve İzmir’de ise kar en çok öğrencilerin yüzünü güldürdü. Karadeniz bölgesinde ise kar sahil şeridine kısa bir süre yaptıktan sonra yerini yazdan kalama güneşli havalara bıraktı. Kar kendisini en fazla Karadeniz’in iç bölgelerde hissettirdi. Sahil kesimini unutan kar Giresun’un Alucra, Şebinkarahisar, Çamoluk gibi ilçelerinde hayatı olumsuz etkiledi. İç bölgede kalan diğer içlerin ise sadece rakımı yüksek köylerinde etkili olan kar ilçe merkezlerinde ki kalınlığı 10 santimi geçmedi.
“ZAMANINDAN SONRA GELEN KAR ZİRA-İ DON’A SEBEP OLUYOR”
Karadeniz’de karın zamanında yağmaması ise bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Fındık’ta son yıllarda yaşanan olumsuzlukların en başta sebebi ise zamanından sonra yağan karın meydana getirdiği zira-i don olayı.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada üreticilere dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunarak, “ Kış ayının en çetin günlerini yaşadığımız şu günlerde fındığa can suyu olacak olan ve soğuklama ihtiyacını karşılayacak olan kar yağışının gerçekleşmedi. Bahçelerde yaptığımız incelemelerde püseneklerin kuruyarak donduğunu, karanfillerin ise patlamaya başladığını gözlemledik” demişti.
Aralık, Ocak ve Şubat ayları içerisinde uykuda olan fındığın Mart ayı sonuna doğru uyanmaya başladığı ve püsenekleri için can suyu olan karın zamanında yağmaması tersi etki yaparak sadece geceleri oluşan kuru soğuk ve ayaz ile zarar görmesine sebep oluyor. Fındığın filizlendiği ve uyanma mevsimine geçtiği günler de yağan kar, fındığa katkıdan çok zarar veriyor. İç kesimlerde buluna bahçelere yağan kar sahil kesiminde ki bahçelere ise hâlihazırda kendisini tam manada göstermedi.
“HAMSİNİN KULAĞINA KAR SUYU KAÇAMADI”
Karadeniz’de olmazsa olmaz olan balık en fazla tüketilen ürünler arasında fakat mevsiminin gelmesine rağmen yağmayan kar balığı da etkiledi. Halk arasında ‘hamsinin kulağına kar suyu kaçtı’ sözü ise hâlihazırda gerçekleşemedi. Fiyatların gün geçtikçe rekor üstüne rekor kıran hamsi fiyatlarda düşüşün ve avda bolluğun olması için karın yağmasını bekliyor.