Harşit Savunması ve Çanakkale Destanı Bursa’da Konuşuldu
Merkezi Bursa’da bulunan Giresun Espiye İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GES-İHMED) 18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü nedeniyle Bursa Ördekli Kültür Merkezinde bir program düzenledi.
Giresunlu duayen Eğitimci – Sunucu İlhami Temel’in sunumunu yaptığı etkinlikte Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Devri Alem Program yapımcısı İsmail Kahraman Tarihte Harşıt savunmasının önemi anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
BİR ÇANAKKALE GEÇİLEMEDİ BİRDE HARŞİT VADİSİ
Doğu Karadeniz’in tarihimizde ve kültürümüzde önemli bir yeri olduğunun altını çizen Araştırmacı – Gazeteci İsmail Kahraman; “Doğu Karadeniz kurtuluş destanının yaşandığı topraklardır.Bu topraklarda binlerce şehit verdik. Binlerce Mehmetçiğin şehit düştüğü Harşit Vadisi ve Kop Dağları… Buralarla ilgili ciddi çalışmalar yapılmalı ve şehitlerimize olan vefa borcumuzu ödemeliyiz” dedi.
HARŞiT SAVUNMASININ CANLI ŞAHİDİ SİPERLER YOK OLUYOR!
Harşit Vadisinde binlerce siper bulunduğunu ve ne yazık ki halen gün yüzüne çıkmadığını belirten Kahraman; “Harşit cephesindeki şehitlikler bugüne kadar araştırılmamış. Şehitlikler yok olmuş. Harşit cephesi şehitlerine bir anıt mezar bile yapılmamıştır. Harşit savunmasının canlı şahidi siperler her geçen gün yok oluyor. Elimizde bulunan bilgi ve belgeleri TRT ile paylaşmış bulunuyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde bir TRT çalışması ile Harşit Vadisi Savunmasının önemi gün yüzüne çıkacak. O Toprakların evlatları olarak üzerimize düşen görev aziz şehitlerimize sahip çıkmaktır”
DİLİ ve TARİHİNİ BİLMEYENİN DİNİ OLMAZ!
Programın sunumunu üstlenen Eğitimci – İdareci – Sunucu İlhami Temel’de sunumu esnasında önemli mesajlar verdi. Geleceğimiz için çocuklarımıza tarihi geçmişimizi tam anlamıyla anlatmamız gerektiğini belirten Temel; “Son yıllarda yaşantımı yurt dışında gerçekleştiriyorum. Orada görmüş olduğum eksikliklerden bir tanesi devlet büyüklerimiz dinimizi yaşamak ve öğrenmek için oralara Din görevlileri görevlendiriyor. Ama maalesef orada bulunan bir çok gencimiz halen dilini ve tarihini bilmiyor. Devlet büyüklerimizin yurtdışına din görevlilerimizden önce tarihçi ve araştırmacılarımızı görevlendirip dilimizi ve tarihimizi orada bulunan vatandaşlarımıza anlatması gerekiyor. Dili ve tarihini bilmeyen Dinini de anlamakta zorluk çeker. Çocuğumuz dil bilmiyorsa mekanik bir çocuk yetiştiriyoruz demektir” dedi.
BİR DESTANDIR ÇANAKKALE!
Araştırmacı-Yazar Ayhan Yüksel, Tarihçi Hüseyin Çakıcı da Çanakkale Cephesi ve Çanakkale destanına ilişkin gerçekleştirdikleri konferans programa katılan davetliler tarafından dikkatle takip edildi.
Program sonunda Ges-İhmed Yönetim Kurulu tarafından konuşmacılar İsmail Kahraman, Ayhan Yüksel ve Hüseyin Çakıcı’ya Plaket takdim edildi.
Program sonunda gazetemize açıklamada bulunan Ges-İhmed Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Necati Yener; “ Dernek olarak topluma açık olarak düzenlemiş olduğumuz bu ilk organizasyonumuz. Biraz acemiliğimiz oldu. Ancak konuşmacılarımızın kaliteli oluşu programımızın güzel geçmesine vesile oldu. İstanbul’dan aramıza katılan değerli hocalarımız İsmail Kahraman, Ayhan Yüksel, Hüseyin Çakıcı ve programımızın sunumunu üstlenen kıymetli hocamız İlhami Temel’e ve bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
İyi Parti Osmangazi STK Komisyonu Başkanı Av.Osman Atalay Akman ve kurucu yönetim kurulu üyeleri, Bursa Giresunlular Derneği Başkanı Yılmaz Özdemir ve Başkan Yardımcısı Enver Meşe, Bursa Giresunlular Derneği Önceki Dönem Başkanı İş Adamı Adnan Kara, Tirebolular Dernek Başkanı Bülent Akça, Güce Bonçukçukur Köyü Derneği Başkanı Yakup Çukur, Güce Gulpar Derneği Başkanı Mehmet Usta, Espiye Seydiköy-Gümüşdere Köyü Dernek Başkanı Kemal Topal, Güce İlit Köyü Dernek Başkanı Pınar Al, Güce Gürağaç Köyü Dernek Başkan Yardımcısı Halil Işık, Sarıyar-Fırınlı Köyü Derneği Başkan Yardımcısı Turan Himmet katıldı.
Erdal Avcı / Bursa