Fındık Üreticileri ‘Kahverengi Kokarca’ya Dikkat!
Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz kahverengi kokarca böceğinin Gürcistan’da bahçelerin bazılarında %80’lere ulaşan bir zarara sebep olduğunu, Doğu Karadeniz’de bu böceğin fındıkta kalite ve verimi %50 azalttığını, ve bu böceğin etkilediği fındık oranının %20’lerde olduğu bildirdi. Mayıs ayına girdiğimiz bugünlerde ise kahverengi kokarcanın görülme olasılığının yüksek olduğunu ekledi.
Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Dünya’da ve Türkiye’de büyük bir salgına neden olan koronavirüsün çıkış noktası olan Çin’den gelen diğer bir tehlikenin de kahverengi kokarca (Halyomorpho halys) olduğunu söyledi. Bu böceğin fındıkta verimi ve kaliteyi olumsuz etkileyebileceğini belirten Öztemiz, yaptığı açıklamada, ana vatanı Çin, Kore ve Japonya olan zararlı böceğin sadece fındıkla değil, birçok meyve, sebze ve süs bitkileriyle beslendiğini vurguladı. Kahverengi kokarca böceğinin ülkeye Gürcistan üzerinden 2017 yılında girdiğini ve ilk olarak Artvin’de görüldüğünü belirtti. Sevcan Öztemiz, “Bir yılda Karadeniz’in doğusundan batısına hızla yayılış gösterdi. 2018 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinde tespit ettik. Kayıtlarda zararlının İstanbul’da da varlığı bilinmektedir. Karadeniz iklimi, böceğin yayılması ve yaşamını devam ettirmesi için çok uygundur.” dedi.
”Fındığa büyük zarar veriyor”
Prof. Dr. Öztemiz, kahverengi kokarca böceğinin Amerika ve Avrupa’da da yayıldığını söyleyerek sözlerine şunları ekledi: “Gürcistan’da bazı bahçelerde %80’lere ulaşan zarar söz konusudur. Doğu Karadeniz’de zararlı böceğin fındıkta kalite ve verimi %50 azalttığı ve bulaşık fındık oranının %20’lerde olduğu bildirilmiştir. Mayıs ayına girdiğimiz bugünlerde kahverengi kokarcanın görülmesi muhtemeldir. Kışı ergin olarak geçiren zararlı böcek, mayıs ve haziran aylarında yumurtalarını yaprakların alt kısmına gruplar halinde bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan zararlı, fındıkta bitki öz suyunu emerek beslenmeye başlar. Meyvelerde beslenme sonucu fındıkta boş ve buruşuk meyve oluşumu ile lekeli iç şeklinde zarar meydana getirir.”
”Zararı sadece fındığa değil”
Kahverengi kokarcanın sadece fındık değil birçok sebze ve meyveyi de olumsuz yönde etkilediğini belirten Öztemiz bu böceğin çok sayıda bitki ile beslenen zararlı bir tür olduğunu, konukçuları arasında fındık başta olmak üzere buğday, mısır, sorgum, soya, pamuk, ayçiçeği gibi tahıllar; elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, yaban mersini, kivi, turunçgil gibi meyveler ve bunların yanında fasulye, bezelye, biber, domates, salatalık gibi birçok sebze ve süs bitkilerinin de olduğunu söyledi.