Bunun adı fırsatçılık değil de nedir?
Son günlerde gerek dolar kurunun yükselmesi, gerekse akaryakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı insanların tenceresine dokunan temel gıda ürünlerinin satışlarına yaklaşık % 50 civarına zam geldi.
Gelen zamlarda Ev,Araba, Elektrik cihazı vb.yazımın dışında tutuyorum. Çünkü ana konumuz temel gıda ürünleri.
Bilindiği üzere son günlerde bundan 20 yıl önce olduğu gibi sürekli zam haberleri ile uyanır olduk. Burada fırsatçılarda ön plana çıkmaya başladı.
Örneğin geçtiğimiz hafta Türkiye Şeker Fabrikaları, şekere yüzde 25 zam yaptığını bir gece vakti açıkladı. Bu zam furyasına yakalanmak istemeyen vatandaşlar sabah soluğu o büyük marketlerin önünde aldı. Ancak rafdaki fiyatlar marketler açılmadan çoktan değişmişti bile. 5 kg Şekeri 27 TL satan 3 harfli marketler ve adına gross denilen zincir marketler o gece zamlı almadığı ürünleri bile 42 TL’den satmaya başlamıştı. Yani onlar yüzde 25 değil,yaklaşık yüzde 40 oranında bir zam yapmışlardı bile.
Bunun yanından Ulusal Süt Konseyi, geçtiğimiz hafta süt üretim maliyetlerindeki artışa işaret ederek, çiğ süt tavsiye satış fiyatının yeniden belirlenmesi için sektör toplantısı düzenleneceğini bildirmişti. Bugün yapılan toplantı sonrasında da 08 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı da yüzde 40 zamlanarak (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 TL/Litre olarak belirlenmiştir.
Burada da yukarıda şeker konusunda bahsettiğim gibi yine o 3 harfli marketler, adına Gros denilen ve birilerinin tekeline teslim edilmiş market piyasası elindeki paket sütlere daha gece den yeni etiketleri vurmaya başladılar.
Yağ, Bakliyat,Un ve diğer ana tüketim mallarında da ürünlerine gelen zamları ve
Şimdi bu durum fırsatçılık değil de nedir?
Tamam maliyetler artar, enflasyon yükselir bunları geçtiğimiz yıllarda yaşadık ama bu kadarını da görmemiştik.
Biz toplum olarak nereye gidiyoruz?
Böyle bir ticaret anlayışı bizim hangi kitabımızda yazıyor?