Afet haberleşme sistemi kuruldu
TRAC Giresun ve Ordu Şubeleri ortak çalışma ile TAMP-Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde Afet ve Acil durumlarda kesintisiz haberleşmenin sağlanması için; gönüllülerin eğitilmesi, yeni sistemlerin kurulması ile mevcut sistemlerin iyileştirilmesi çalışmalarını yürütüyor.
Kamu Yararına Çalışan derneklerden sayılan ve kısa adı TRAC olan “Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti”, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer alan ve aynı zamanda “destek çözüm ortağı” sıfatıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Birçok kamu kurum ve kuruluşuyla işbirliği protokolleri bulunan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na da (AFAD) Çözüm Ortağı sıfatıyla kesintisiz telsiz haberleşmesi desteği veren Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) kurulu bulunan telsiz role sistemleri ve bunları kullanabilen eğitimli/lisanslı telsiz operatörleri, olası yangın, sel ve deprem gibi büyük felaketlere karşı göreve hazır.
TRAC Giresun Şubesinden yapılan açıklamada; “Afetlerde GSM operatör iletişim sistemlerinin ilk saatlerde yoğunluk ve teknik aksaklıklar nedeni ile kullanılamıyor olması gerçeği ile afetlerin altın saatleri olarak adlandırılan ilk 72 saatte sistemlerimiz aktif olarak ilgili protokoller gereği kamunun hizmetinde görev yapmaktadır.
Bu kapsamda; bölgemizin en yüksek tepesi olan 3100m rakımlı Karagöl Dağı zirvesine telsiz role istasyonu ile APRS – otomatik koordinat bildirme ve deprem veri aktarma istasyonu kurulumu gerçekleştirilmiştir. Hizmete alınan haberleşme sistemi sayesinde Kuzey Doğu Anadolu Fay hattı kuşağında bulunan ve birinci derecede deprem bölgesi olan Erzincan, Sivas, Tokat ve Amasya ileri ile Karadeniz sahil illeri arasında kesintisiz haberleşmenin sağlanması bağlamında telsiz role istasyonu ile APRS-deprem veri aktarma ve koordinat bildirme istasyonu kurulumu gerçekleştirilerek hizmete alınmıştır. Tüm bu bölgelerin yanında illerimizin güney kesinlerinde bulunan yüksek dağlar, uçsuz bucaksız ormanlar, sarp ve geçit vermeyen hiçbir haberleşme imkânının sunulamadığı alanlarda tam ve sürekli haberleşme tesis edilmiş oldu.
Kamu hizmeti niteliğinde olan bu haberleşme sisteminin Malzeme desteği Ordu Büyük Şehir Belediyesi tarafından yalmış olup, Zorlu arazi şartlarında malzemelerin ulaştırılması için yol düzenlemesi çalışmalarına ise Ordu Kabadüz Belediyesi ile Giresun Kovanlık Belediyesi destek vermişlerdir. Belediyelerimizin bu desteklerine TRAC ailesi olarak teşekkür ediyoruz.
Sistemin planlanması, kurulumu tamamen gönüllü üyelerimiz tarafından yapılmış olup. Tonlarca malzeme üyelerimiz tarafından dağcıların bile zorlandığı arazi şartlarında sırtta taşınarak zirveye ulaştırılmıştır.
Her meslekten gönüllülerin olduğu bu hobi içerisinde sizler de gönüllü olabilirsiniz; amatör telsizci, kendi devletlerinin verdiği lisanslarla, yurt içi ve yurt dışı ile telsiz cihazları ile haberleşen, haberleşme sistemleri konusunda araştırma ve geliştirme yapan, aynı zamanda da bunu hobi olarak yapıp bundan hiçbir menfaat sağlamayan kişilere verilen addır. Amatör telsizcilik için, aynen sürücü belgelerinde olduğu gibi, bir belge alınması kanuni zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun nedeni amatör telsiz istasyonu işletebilmek için belirli bir bilgi birikimi bulunmasının gerekliliğidir. Telsiz operatörü olmak için temel elektronik, istasyon işletime bilgisi, kanun ve yönetmelikler gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Olağan zamanlarda Hobi olarak icra edilirken olağan üstü zamanlarda ise yetişmiş haberleşme gönüllüsü olarak da görev yapmaktadırlar” ifadelerine yer verildi.