Topal Osman Ağa Anıldı
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk Muhafız Birliği Komutanı Milis Yarbay Osman Ağa ve Milli Mücadele şehitleri törenle anıldı. Belediye Başkanı Kerim Aksu,” Koltuğunda oturmaktan gurur duyduğum Osman Ağa ve gönüllü kahramanlarımız, Giresunlunun onur madalyalarıdır” dedi.
Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtında düzenlenen ilk törene Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, aile adına Tirebolu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Cem Feridunoğlu, CHP İl Başkanı Necati Tığlı, MHP İl Başkanı Müjdat Öz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bahadır Yılmaz, CHP Merkez İlçe Başkanı Hakan Türker, Meclis üyeleri, bazı daire müdürleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, izciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve anıta çelenklerin konulmasının ardından KTÜ Öğretim Görevlisi Veysel Usta Osman Ağa ve Giresunlu Gönüllülerin, Mili Mücadele’de ortaya koydukları kahramanlıkları, Osman Ağa’nın askeri kişiliğini örneklerle anlattı.
Belediye Başkanı Kerim Aksu, Osman Ağa ve Giresunlu Gönüllü Alayların, Cumhuriyet’in kurulmasında önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti.
Aksu Kurtuluş Günü olmayan, kendi ili dışında tek şehitliği olan ilin Giresun olduğunu vurgulayarak, “Osman Ağa’nın 1884’den 1923 yılına kadar geçen yaşantısında yaptıklarını saatlerce konuşabiliriz. Düşünün bir kere Anadolu toprakları işgal altıda kalmış ilk işgal İzmir’den başlıyor, ama ilk ayaklanan bizim atalarımız, Giresun halkı tarafından yapılmış. İlk miting Giresun da düzenlenmiştir. İlk mitingden sonra Osman Ağa ve Uşakları yani bizim bütün dedelerimizin hepsi Sakarya’ya, Çanakkale’ye ve yurdumuzun birçok bölgesine gönüllü olarak akın ederek ülkemizi kurtarmak için canlarını ortaya koyarak şehit olmuşlardır. Düşünün iki tane gönüllü alayınız var, 5000 kişi buradan gönüllü olarak gidiyor ve sadece 250’si geri dönebiliyor. Kendi şehri dışında şehitliği olan tek il Giresun’dur. Bugün olsa, bugün yine varız. Yarın olsa yarın yine varız. Bu ülkenin birliği için, Cumhuriyet için hepimiz elimizi taşın altına koymaya ve şehit olmaya hazırız. 25 Mayıs 1919 yılında Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Havza’da buluşarak Milli Mücadelenin fitilini ateşliyorlar. Büyük Önder Atatürk’ü koruyan kollayan ve onun fedaileri olan yine bizim dedelerimiz. Dönemin padişahı, Atatürk’ün öldürülmesi için ferman vermiş, yine onu koruyan Giresunlular olmuş. Bir kez daha onur ve gurur duyduk. Osman Ağa ve kahraman dedelerimiz, bizlerin onur madalyalarıdır. Osman Ağa ve yanındaki tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum. Onun koltuğunda oturmaktan onur duyuyorum” dedi.
Milli mücadele kahramanları ve Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa için ikinci anma töreni, Osman Ağa’nın mezarının bulunduğu Giresun Kalesi’nde gerçekleştirildi.
Buradaki törende Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Bu yıl düzenlenen Osman Ağa ve Milli Mücadele Şehitlerini Anma programı çerçevesinde “Milli Mücadelede Giresun ve Osman Ağa “ konulu panel düzenlendi.
Sokakbaşı Vahit Sütlaş Sahnesi’nde yapılan panel de Tarihçi Yazar Ayhan Yüksel, K.T.Ü. Öğretim Görevlisi Veysel Usta bir döneme ışık tuttular.