Nuri Genç Hocamız Hakka Yürüdü!
Karadeniz Bölgesi’nin kanaat önderlerinden, bugüne kadar yüzlerce hafız, binlerce Kuran talebesine hocalık yapmış, onları en güzel şekilde yetiştirmiş, güzel insan Nuri Genç hocaefendi tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
Dün akşam saatlerinde Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefat eden Hocaefendinin Pazartesi günü erken saatlerde Bulancak’ta defnedileceği öğrenildi.
Vefat haberini duyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Karadeniz bölgemizin manevi önderlerinden, emekli Kur’an kursu öğreticisi Nuri Genç hocamıza Allah’tan rahmet, başta oğlu Giresun İl Müftü Yardımcımız Yusuf Genç olmak üzere tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, makamı âlî olsun” dedi.
Giresun Müftüsü Muhiddin Oral ise “Nuri hocamız, ehli kuran, tam bir Kuran emekçisi, Kuranla doymuş ve Kuranla doyurmuş bir hafız-ı Kurandı. Ehli hizmet, binlerce insanın gönlüne dokunmuş, derdiyle dertlenmiş, probleminin çözümüne yardımcı olmuş bir danışma makamıydı. Ehli tasavvuf, şeriata hürmetli, marifetullah ve tezkiyei nefsi önceleyen bir mürşid-i kamildi. Sorun çözen bir rehber, bu çağda din hizmetinin nasıl yapılacağını gösteren gerçek bir din gönüllüsüydü.
Yerli ve milli kelimelerinin hakkını veren, tam bir Anadolu hocasıydı. Her hayırlı işe koşan, sorumluluk sahibi, müttaki bir cemiyet önderiydi. Her zaman devletinin milletinin yanında, birleştirici ve bütünleştirici bir akil kişiydi. Bilgiyi öğütüp, taliplisine parça parça sunan, gerçekten peygamber varisi bir alimdi.
Zor zamanda mangal gibi yüreği ile korkmadan cesaretle öne geçen, gerçek bir mücahiddi. Genç soyadının hakkını doksan yaşında da veren, bir dava adamıydı. Hakkında birkaç cümle değil kitaplar yazılmaya değer, örnek bir insandı. Vuslatın, bu salgında manevi şehadet rütbesini alarak gerçekleşti. İz bıraktın, iyi bilir, iyiliğine yürekten şahitlik ederiz. Mekânın cennet, makamın Firdevs olsun. Rabbim bizi cennetinde buluştursun inşallah” dedi.
NURİ GENÇ KİMDİR?
Nuri Genç, 1930 yılında Giresun’un Bulancak ilçesinde dünyaya geldi. Dedeleri Batum’dan, önce İstanbul’a, oradan Bursa ve Adapazarı bölgesine, son olarak da Bulancak’a yerleşti. Çocukluk yılları Kur’an eğitiminin ve kitap bulmanın zor olduğu yıllarda mücadele içinde geçti. Kur’an eğitimini tamamlamak için dağlara çıktı. Orada kaçak olarak medreselerde hafızlık eğitimini tamamladı, Arapça öğrendi. İlk görevine fahri resmi statü ile Samsun’un Terme ilçesinde Kur’an öğreticisi olarak başladı. Ardından Piraziz’in Güney Köyü ve Bozat beldesinde görev aldı.Bu görevlerinin ardından Bulancak’a resmen Kur’an öğreticisi olarak atandı. Burada 32 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldu. Bulancak’ta Türkiye Diyanet Vakfı yönetim kurulu üyeliği görevini de yürüten Nuri Genç, bugüne kadar yüzlerce hafız yetiştirdi.